İnfertilite Nedir?

Tarafından gönderildi: Müzeyyen Uyanık Yorumlar: 0

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bir yıl korunmasız düzenli ilişkide bulunmalarına rağmen gebelik elde edememeleri durumudur.

İnfertil çiftlere yaklaşım nasıl olmalıdır? Her iki bireyi yaş 35 ‘in altındaysa 1 yılsonunda, yaş 35 üzerinde ise 6 ay sonunda birlikte değerlendirip araştırmak gereklidir.

İnfertilite temel nedenleri erkek faktörü, kadın faktörü ( azalmış over rezervi, ovulatuar bozukluklar, tubal hasar, uterin faktör, servikal faktör) ve %8-10 luk grupta da açıklanamayan faktörler dir.

İnfertilite tedavisine başlamadan önce ayrıntılı öykü alınması önemlidir. Sigara – alkol kullanımı, yaş, obezite, önceki kullanılan korunma yöntemleri, cinsel ilişki sıklığı, geçirilmiş enfeksiyonlar, geçirilmiş tubal cerrahi varlığı, endometriozis öyküsü sorgulanmalıdır.

Temel araştırmalar erkekte spermiyogram ve hormon testleri, kadında ovulasyonun saptanması, over rezervinin değerlendirilmesi için bazal hormon testleri, AMH bakılması , tubal açıklığın değerlendirilmesinde HSG (Rahim filmi) çekilmesi  , uterusun değerlendirilmesi için ayrıntılı TVUSG yapılmasıdır. Her kadında temel ve rutin olarak laparoskopi ve histeroskopi yapılması gerekli değildir.

İnfertilite tedavisinde kadın -erkek faktörüne göre yaklaşım nasıl olmalıdır?

Erkek faktör varlığında IUI (Aşılama), IVF (invitro fertilizasyon-Tüp bebek)-ICSI (intrastoplazmik sperm enejeksiyonu), IVF-TESE (testiküler sperm ekstraksiyonu) gibi yöntemler kullanılırken, kadın faktöründe TVUSG ile folikulometri takibi ve HCG enkesiyonu (çatlatma iğnesi) , IUI, IVF yöntemleri seçilebilmektedir.