HİSTEROSKOPİ


Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi, rahimin iç kısmının herhangi bir cerrahi kesime gerek kalmadan rahim ağzına sokulan ince bir teleskopla incelendiği prosedürdür. Histeroskop adı verilen bu teleskop, rahimin görünebilmesi için ışığa ve kameraya bağlanır.

Histeroskopi öncesinde, herhangi bir diyet gereksinimi hakkında özel talimatlar verilebilir. Bu talimatlara uygun şekilde hareket eden hasta, randevu günü ve saatinde operasyon için hazır olmalıdır.

Histeroskopiyi engelleyebilecek enfeksiyon gibi sağlık sorunlarının olmadığından emin olmak için kan testleri yapılmalıdır. Hamilelik şüphesi mevcutsa hamilelik testi uygulanmalıdır.

Histeroskopi esnasında sedasyon anestezi kullanıldığından hasta ağrı hissetmeden işlem yapılır.



Histeroskopi Neden Yapılır?

Histeroskopi ile teşhis ya da tedavi edilebilecek yaygın problemler şöyledir:

Vajinada meydana gelen olağandışı kanamalar
Ağır adet dönemleri
Dönemler arası ara kanama
Polipler
Miyomlar
Hamile kalmayı zorlaştıracak etkenler
Cinsel ilişki sonrası kanama
Tekrarlayan düşükler
Rahim astarındaki skar dokusunu tedavi etmek
Yerinden çıkan bir spirali bulmak ve vücut dışarısına çıkarmak
Fallop tüplerinde tıkanma
Konjenital rahim anormallikleri
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları
Anormal pap smear testi sonuçları
Menopoz sonrası kanama
Endometriyal astarın çıkarılması

Rahimin anormal pozisyonu, rahim ağzı kanalının veya rahim boşluğunun tıkanması, rahim ağzı açıklığının skarlanması gibi bazı durumlar histeroskopiyi daha zor veya imkansız hale getirebilir.


Histeroskopi Ağrılı Mıdır?

Her kadının ağrı eşiği birbirinden farklıdır. Bazı kadınlar hiç ağrı hissetmeyecek, bazıları için ise şiddetli kramplar oluşacaktır. Rahatsızlık verici bir durum olduğunda sağlık uzmanına bildirerek, uygun bir anestezi yöntemi uygulanabilir.


Histeroskopi Sonrası Adet Kanaması Olur Mu?

Histeroskopi sonrası iyileşme süresi uygulanan anestezi türüne göre değişkenlik gösterir. Genel veya lokal anestezi kullanılmışsa, hastanın durumu stabil olana dek kan basıncı, nabız ve oksijen seviyesi izlenir. Anestezi uygulanmamışsa, histeroskopiden sonra özel bir bakıma ihtiyaç olmayacaktır. Anestezinin etkisi tamamen geçtikten sonra mesane normal düzende çalışabilir, yemek yenilebilir, sıvı tüketilebilir. Farklı bir öneride bulunulmadığı sürece aynı gün duş, ertesi gün banyo yapılabilir.
Laparoskopi, başlarda tanısal amaçlı uygulanan bir işlemken teknolojinin gelişmesiyle artık tedavi amaçlı (laparoskopik cerrahi) uygulanmaktadır.

İşlem gününü takip eden birkaç gün içerisinde ağrı, kramp ve vajinal kanamalar olabilir. Kanama olasılığını arttırmamak için sağlık uzmanının önerdiği ilaçlar haricinde hiçbir ilaç alınmamalıdır. Operasyon sırasında verilen gaz nedeniyle sindirim sistemi problemleri yaklaşık 24 saat içerisinde sonlanacaktır. Ateş, şiddetli karın ağrısı veya ağır vajinal kanama olursa doktor kontrolü gerekir.

Histeroskopi sonrası adet dönemi, beklenilenden farklı bir zamanda oluşabilir. Ancak, bu değişiklik sonrasında normal döngü düzenine geri dönülecektir.

Herhangi bir komplikasyonu önlemek adına prosedürden sonraki 1-2 hafta boyunca cinsel ilişkiden kaçınılması gerekebilir.


Histeroskopi Riskli Midir?

Histeroskopi nedir nasıl yapılır sorusundan sonra en merak edilen etken, histeroskopinin riskleridir. Histeroskopi çok güvenli bir prosedür olarak bilinir. Ancak, tüm tıbbi prosedürlerde olduğu gibi nadir de olsa riskler oluşabilir.


Histeroskopi İle İlişkili Ana Risklerden Bazıları Şunlardır :

Rahimde Hasar :
Oldukça ender görülür. Bu tür bir problemin gerçekleşmesi durumunda onarma için başka bir operasyon gerekebilir.
Rahim Ağzı Hasarı :
Küçük bir risktir ve genellikle basit yöntemlerle tedavi edilebilir.
İşlem Sırasında veya Sonrasında Aşırı Kanama :
Genel anestezi ile yapılan prosedürlerde nadiren meydana gelebilir. İlerleyen vakalarda rahimin tamamen çıkarılması ile ilişkili histerektomi operasyonu gerekebilir.
Rahim Enfeksiyonu :
Vajinal akıntıya, ateşe ve ağır kanamaya neden olan rahim enfeksiyonu; antibiyotik ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Sıvı Emilimi :
Histeroskopi ile ortaya çıkabilecek komplikasyonlar arasında kan dolaşımına sıvı emilim riski vardır. Miyomlar gibi anormalliklerin giderildiği ameliyatlar sırasında, çok fazla sıvının emilmesi kan dolaşımında tuz dengesizliğine yol açabilir. Bu durum ıslak akciğerlere veya beynin şişmesine neden olabilir. Çok ciddi komplikasyonlar olan bu riskler, işlem sırasında kaybedilen sıvı miktarı izlenerek önlenebilir.