MİYOM


Miyom Nedir?

Kadın üreme sistemi karmaşık bir yapıya sahiptir ve üreme organlarında çeşitli nedenlerden dolayı anormal büyümeler meydana gelebilmektedir. Birçok kadında miyom adı verilen oluşumlar mevcuttur ve bunlar çoğu zaman tamamen zararsızdır. Genel sağlığın korunması adına miyomların teşhis edilmesi ve yönetilebilmesi önemlidir.

Miyomlar, rahimin içerisinde veya çevresindeki düz kas hücrelerinin gelişebilen pürüzsüz, iyi huylu tümörlerdir. Kısmen kas dokularında gelişen miyomlar, rahim ağzında da nadiren görülebilir. Miyomlar; uterus miyomları, fibromlar, fibroidler veya fibromiyomlar dahil olmak üzere birçok farklı isimle bilinmektedir.

Miyom, kadın hastalıkları alanında en yaygın görülen hastalıktır. Yapılan araştırmalar, doğurganlık döneminde olan tüm kadınların %80’inde miyomların oluştuğunu ancak çoğunun herhangi bir semptoma neden olmadığı için tespit edilmediğini göstermiştir. Tespit edilen vakaların %99’unda ise miyomlar herhangi bir kanserli hücre bulundurmamaktadır ve kansere dönüşme olasılığı oldukça düşüktür.


Subseröz Miyom Nedir?

Miyomlar, oluşum yerine göre sınıflandırılmaktadır. Buna göre;

Subseröz Miyomlar :
Rahim dışındaki duvarda oluşur. Büyüdüğü takdirde, yakınlardaki organlarda baskıya veya ağrıya neden olabilirler. Subseröz miyomlar herhangi bir belirtiye neden olmadan oluşurlar. Düzenli jinekolojik muayeneler esnasında tespit edilemeyen miyomların bazıları oldukça büyük boyutlara ulaşabilir.
İntramural Miyomlar :
Rahimin duvarında büyüyen en yaygın türdür. Rahim duvarı en kalın kas tabakasıdır. Değişken boyutlarda görülen intramural miyomlar, büyümesi halinde rahimin boyutunu da etkilemektedir.
Submüköz Miyomlar :
Rahimin iç yüzeyinde meydana gelmektedir. Kısırlık ve adet düzensizlikleri başta olmak üzere birtakım semptomlara yol açabilirler.
Pedinküllü Miyomlar :
Saplı miyomlar olarak da adlandırılan bu tür, rahmin dışarısında gelişse dahi bir sapla birlikte rahimin içerisine tutunmaktadır.

Miyomlar Nasıl Oluşur?

Miyomların oluşma nedeni büyük ölçüde bilinmemektedir. Oluşum nedeni hakkındaki en büyük olasılık; adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarının anormal kas hücrelerini hızla çoğaltmasıdır.

Hormonlar, miyomları büyüten bir etkendir. Bu durum, miyomların hamile kadınlarda daha hızlı büyüyebildiğini açıklamaktadır. Hamilelik sırasında salgılanan yüksek östrojen ve progesteron seviyeleri sıklıkla miyomların büyümesini hızlandırır. Ayrıca menopoz sonrasında miyomların gerilemesi, bu bilginin doğruluğunu kanıtlar niteliktedir.

Miyom oluşumunu etkileyen diğer bir faktör ise genetiktir. Aile öyküsünde miyom öyküsü olan bir kadının miyom geliştirme olasılığı daha yüksektir.


Tehlikeli Miyom Boyutları Nelerdir?

Bazı miyomların çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük boyutta olmasının yanı sıra, bazıları ise rahimi deforme edecek kadar büyük olabilir. Büyüme atakları geçirebilen veya aniden küçülen türler de vardır. Miyomların boyutlarının değişmesi normaldir. Ayrıca, bir miyomun herhangi bir tıbbi tedavi olmaksızın yok olma ihtimali de vardır.

Miyomların standart bir büyüme hızı yoktur, ancak büyüme oranını etkileyen faktörler şunlardır:

Yaş :
Miyomlar sıklıkla 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınlarda bulunur. Büyüme oranı ise, 35 yaşın üstündeki kadınlarda yaşla birlikte azalır.
Gebelik :
Hamile kadınlarda östrojen ve progesterondaki artışa bağlı olarak, miyomlar ilk trimesterde daha hızlı büyür.
Kilo :
Aşırı kilolu veya obez kadınların, miyom geliştirme olasılığı daha yüksektir ve hızlı büyümeleri daha olasıdır.
Beslenme Düzeni :
Sağlıklı beslenme programına sahip olan kadınların miyom geliştirme riskinin daha az olduğu görülmüştür. Sebze, meyve, süt, yoğurt, peynir, demir içeriği yüksek besinler, A ve D vitaminleri miyomları azaltmada etkilidir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomu olan birçok kadın çoğu zaman hiçbir zaman semptom hissetmeyecek ve miyomları tespit edilmeyecektir. Bir kadının yaşayacağı belirtiler miyomun tipine, büyüklüğüne ve sayısına bağlıdır. Miyomların en yaygın semptomları şunlardır:

Ağır adet kanaması
Adet dönemlerinde ağrılı kramplar
Bir haftadan uzun süren adet döngüsü belirtileri
Pelvik veya bel ağrıları
Sık idrara çıkma
Kabızlık
Alt karın bölgesinde basınç veya dolgunluk hissi
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Karında hissedilen sert kitle
Alt karında şişkinlik

Miyomlar Kısırlık Yapar Mı?

Miyomların oluşum yeri ve boyutuna bağlı olarak, çeşitli doğurganlık ve gebelik problemlerine yol açtığı söylenebilir. Büyümeler; kısırlık, tekrarlayan düşük, doğum komplikasyonları ve erken doğum ile ilişkilidir. Ayrıca, bebeğin rahim içerisindeki konumunu etkileyerek bebeğin anne karnındaki duruşunu etkileyebilirler. Doğum sonrasında rahimin kasılarak küçülmesi ve doğum sonu kanamanın durmasını engelleyebilirler. Bununla birlikte, miyomlu kadınların çoğu normal seyrinde ilerleyen bir hamileliğe sahip olabilir.


Miyomlar Nasıl Teşhis Edilir?

Miyomlara dair herhangi bir semptom yaşayan kadınlarda bu tanıyı doğrulamak için yapılabilecek testler şunları içerir:

Fiziksel Muayene :
Büyük boyutlu miyomlar fiziksel muayene sırasında bulunabilir. Karın ya da pelvik muayene sırasında sert ve düzensiz bir kitle hissedilebilir.
Transvajinal Ultrason :
Ultrason, görüntü üretmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Transvajinal ultrason, rahim ve yumurtalıklar incelenerek tanıyı koymaya yardımcı olabilir.
Pelvik MR :
Rahim, yumurtalıklar ve diğer pelvik organların iki boyutlu görüntülerini sağlar. Miyomların her birinin boyutu, sayısı ve yeri hakkında bilgi edinilebilir. Bazı cerrahi seçeneklere devam etmeden önce sıklıkla önerilir
Histerosalpingografi :
Steril bir boya maddesi, röntgen görüntüleriyle birlikte rahim boşluğunu ve fallop tüplerini ortaya çıkarmak için kullanılır.
Histeroskopi :
Rahim ağzından rahime doğru bir görüntüleme cihazı iletilir. Rahim kavitesinin doğrudan görüntülenmesini sağlamak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Boşluğun dışındaki miyomları görselleştirememektedir.

Ameliyatsız Miyom Tedavisi Mümkün Müdür?

Hormon salınımını engelleyen ilaçlar miyomları durdurabilir, ancak geçici menopozal dönem gibi birtakım yan etkiler meydana getirebilir. Tamamen yok edici bir ilaç tedavisi yoktur.

Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri de miyomları küçültmeye yardımcı olabilir. Aşırı kilolu veya obez kadınların sağlıklı kilo aralığına ulaşmaları tavsiye edilir.