Aşılama


AŞILAMA


Aşılama nedir?

Aşılama nedir? Aşılama genel tanımıyla, erkekten alınan spermlerin kadın rahmine yerleştirilmesi işlemidir.
Aşılamada kullanılan son teknoloji tedavi yöntemleri ile spermlerin rahmin içerisine enjekte edilerek anne adaylarının hamile kalma olasılıklarını artırmaktadır. Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler, bu tedavi yöntemi neticesinde yüksek oranda çocuk sahibi olmaktadır.

Aşılama Tedavisi Kimlere Yapılır?

Doğal yolları yaklaşık 1 yıl süreyle denemiş, korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamamış kişilerde aşılama yöntemine başvurulmaktadır.

Aşılama tedavisi nasıl yapılır?

Tıp alanında gelişen son teknolojiler sayesinde basit ve kısa süre içinde gerçekleştirilen aşılama tekniği sayesinde acısız ve kolay şekilde hamile kalmak olası hale gelmiştir. Son teknoloji enjektörler sayesinde baba adayından alınan spermlerin, anne adayının rahmine enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir.

Aşılama yönteminin şartları nelerdir?

Aşılama yöntemine başvurulmadan önce gerekli tüm tetkiklerin yapılmış olması gerekmektedir.
- Kadınlarda yumurta, erkeklerde sperm üretiminin devam ettiğinden emin olunmalıdır. Yumurta ve sperm üretiminin durduğu hallerde aşılama tekniği uygulansa bile başarılı sonuç elde edilemeyecektir.
- Tedavi öncesinde mutlaka anne ve baba adayına kısırlık testlerinin yapılması gerekmekte, yapılan testlerin neticelerine göre tedaviye başlanmalıdır.
- Hali hazırda devam eden kısırlık tedavisi var ise çiftlere aşılama tedavisi uygulanmamaktadır.
- Çiftlerde, anne ya da baba adaylarında herhangi bir sağlık problemi yaşanıyorsa aşılama yöntemine başvurulmamaktadır.
Yapılan testler sonucunda anne ve baba adaylarının sağlık durumlarının uygunluğuna göre, aşılama tedavisine başlanmaktadır.

Aşılama tedavisinden önce nelere dikkat edilmelidir?

Tedavi başlangıcından önce anne-baba adayları tarafından mutlaka dikkat edilmesi ve uygulanması gereken önemli noktalar bulunmaktadır.
- Baba adayının tedavi başlangıcından önceki 48 saat içerisinde hiçbir şekilde alkol tüketmemesi gerekmektedir. Tedavi öncesinde tüketilen alkol sperm verimliliğini düşürebilmektedir.
- Baba adaylarının sperm sayısı ve verimliliği üzerinde negatif etki yaratacak bir ilacı ya da sperm kalitesini etkileyecek çeşitli ürünleri bırakması gerekmektedir.
- Anne adaylarının, çeşitli dış etkenlere karşı genital bölgesini koruması ve tedavi başlangıcından önceki son 48 saatte, genital bölgesine olumsuz etki edebilecek ya da enfeksiyon riski oluşturabilecek krem, losyon vb. ürünleri kullanmaktan kaçınması gerekmektedir.