Günümüzde doğumların yüzde 12’si erken doğumla sonuçlanıyor. Hayata beklenen süreden daha erken başlamak, bebek kayıplarının en önemli nedenini oluşturuyor. Özel Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık, erken doğumun ilk sinyallerini anlattı ve konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
23 -37 gebelik haftası arasında olan doğumlara erken doğum denildiğini ve tüm gebeliklerin yaklaşık % 12’ sinde görüldüğünü belirten Uyanık , ‘’ Erken doğum, olumsuz yeni doğan sonuçları ile ilişkili en önemli belirleyici faktördür. Erken doğum yaşamın ilk yılında ölüm ve engelliliğin en önde gelen nedenidir. 32 haftada doğan bebekte ölüm oranı % 2 iken , 23 haftada doğan bebeklerde bu oran % 90’ dır’’ dedi.
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık erken doğuma yol açan nedenlerin başlıcalarını şöyle sıraladı;
Önceden erken doğum öyküsü olmak, idrar yolu enfeksiyonu geçirmek, sigara kullanmak, rahim ağzı konizasyon öyküsü olmak, bakteriyel vajinosis enfeksiyonu varlığı, çoğul gebelik, genital sistem anomalileri, gebelikler arası 3 ay gibi kısa aralık olması, anne yaşının 18 yaş altı – 40 yaş üzeri olması durumları erken doğum riskini artıran faktörlerdir.
Peki, erken doğum önlenebilir mi?
Doç. Dr. Müzeyyen Uyanık , ‘’Ne yazık ki; preterm doğumu önlemede bilinen az sayıda kanıt vardır. Erken doğum hikâyesi olan kadınlar da, 16. Haftada başlayıp 36. Haftaya kadar vajinal yoldan 200 mg progesteron tedavisi ya da haftalık kalçadan 17 -@ hidroksiprogesteron kaproat enjeksiyonları şeklinde progestin uygulamasının tekrarlayan erken doğum riskini yaklaşık % 30 azalttığını gösteren kanıtlar vardır. Bu özel müdahaleler dışında erken doğumu önlemede maalesef yapabileceğimiz fazla bir şey yoktur. Erken gebelik döneminde yüksek risk saptanan hastalara daha sıkı bir gebelik takibi, rahim boyu uzunluğu ölçüm takibi yapılmaktadır. Erken doğum riski ile gelmiş hastaya yatak istirahati, hidrasyon tedavisi, doğumu geciktirici tokoliz tedavileri uygulanmakta ve fetal akciğer gelişimi için 24 saat ara ile 2 doz şeklinde kortikosteroid tedavileri gibi yaklaşımlar bulunmaktadır’’ dedi.
Erken doğumun başlıca belirtileri
- Rahim kasılmaları; genelde yarım saatte 2’ den fazla, sık aralıklı düzenli olur.
- Rahim ağzında açılma, silinme; muayene ve transvajinal ultrasonla gösterilebilir.
- Kanlı, mukuslu vajinal akıntı (nişan) gelebilir.
Gebelikte acil durumlar ağrı, kanama, su gelişidir bu durumlarda muhakkak vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.