NORMAL DOĞUM
Normal Doğum Nedir?
Normal doğum, doğumun doğal şeklidir. Yani bilimsel olarak; vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla bebeğin doğması olarak tanımlanır.
Vajinal Doğum (Normal Doğum) Üç Aşamada Gerçekleşir:
Normal doğum, doğumun doğal şeklidir. Yani bilimsel olarak; vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla bebeğin doğması olarak tanımlanır.
Doğumun 1.Evresi (Serviks Açılması)
Doğumun en uzun evresidir. 3 safhadan oluşur.
Erken Doğum Safhası
Bu dönemde rahat olmalısınız. Koşturarak doğuma gitmenize gerek yoktur. Durumunuzu değerlendirip normal faaliyetlerinize devam etmelisiniz. Ağrıların artması beklenir. Eğer gece ağrıları hissetmeye başlarsanız ve mümkünse sizi rahatsız edene kadar uyuyabilirsiniz.
Bu dönem:
Eğer kasılmalar daha sık olursa, düzenli hale gelirse, daha uzun sürerse, su gelirse aktif doğum safhası başladığı için hastaneye gitme zamanı gelmiştir.
Aktif Doğum Safhası
Hastaneye gitme zamanı. Nefes alma ve gevşeme egzersizlerine başlamalısınız.
Bu dönem:
Geçiş Safhası
1. evrenin en zor bölümü.
Bu dönem:
Doğumun 2.Evresi (Bebeğin Çıkışı)
Serviks tamamen açıldıktan sonra bebek çıkana kadar olan evre.
Bebeğin çıkıma itildiği ve doğduğu evre. Bu zaman kadar vücudunuz sizin için bütün işi tamamlamıştır. Bu safhada sizin ıkınma zamanınız gelmiştir.
Bu dönem:
Bebeği Dışarı İtme
Doktorunuz zamanı geldiğini söylediğinde bebeği ıkınarak dışarı doğru itmelisiniz.
Ikınırken:
Doğumun 3.Evresi: Plasenta Çıkımı
Bu dönem en kısa dönem olup 5-30 dakika sürer. Bebek doğduktan sonra küçük kasılmalar devam eder. Plasenta rahimden ayrılınca uterusa hafif masaj yaparak ve kordondan nazikçe çekerek plasenta alınır. Artık doğum sona ermiştir.
Eğer epizyotomi açılmışsa veya doğum sonrası yırtılma olmuşsa dikim yapılıp bebeğinizi yanınıza alabilirsiniz.